Новости

10.12.2018

Volvo S60 и V60 обезбедија 5 ѕвезди на Euro NCAP тестирањата

Новиот седан S60, како и караван изведбата V60, ги освоија максималните 5 ѕвезди во најновите тестирања на Euro NCAP за безбедност, а со тоа ја продолжија серијата на максимални освоени ѕвезди на брендот.

 

 

Резултатот ја нагласува репутацијата на Volvo Cars за постојано поставување на најбезбедни автомобили на патиштата ширум светот. Почнувајќи од хечбекот V40, па се до најголемиот XC90, сите модели на компанијата кои моментално се на пазарот нудат безбедност и технологија со 5 ѕвезди.

 

Режимот на тестирање на Euro NCAP во 2018 година е најригорозен досега, со нови и подобрени предизвици, вклучувајќи, откривање на велосипедисти со системи за автоматско сопирање и системи за пратење на лентите на патот. V60 и S60 се меѓу најбезбедните автомобили тестирани според новиот режим. 

„Овој резултат докажува дека Volvo Cars продолжува да биде лидер во безбедноста. Ние континуирано ги посместуваме границите со нашите технологии“ вели Малин Екхолм, директор на Volvo Cars Safety Centre. „Без разлика за кое Volvo ќе се одлучите, секогаш можете да бидете сигурни дека вие и вашите најблиски ќе патувате во еден од најбезбедните автомобили на пазарот“.


Новиот S60 и V60 ја делат Scalable Product Architecture (SPA) платформата и технологијата за безбедност од своите поголеми браќа XC60 и XC90. Volvo City Safety пакетот во себе вклучува систем за автоматско сопирање кои стандардно доаѓа со секој Volvo автомобил. Отсега во S60 и V60 вклучено е и автоматско сопирање за ублажување на неизбежните сообраќајки. И понатаму City Safety е единствениот систем за безбедност кој помага да се препознаат пешаците, велосипедистите и големите животни.

 Моделот V60 беше лансиран на почетокот на оваа година. Тој ја докажува идејата за повеќе функционалното семејно комби и го истакнува педигрето на Volvo Cars во семејните имоти, кои ги задоволуваат различните потреби и реалности на модерен семеен живот.

 

Динамичниот S60 е првиот автомобил на Volvo кој ќе се продава без дизел понуда, сигнализирајќи ја водечката активност на компанијата за електрификација и долгорочна иднина надвор од традиционалниот мотор со внатрешно согорување. Ова е првиот Volvo кој ќе биде изграден во САД, во првата фабрика за производство во Чарлстон, Јужна Каролина.